skip to Main Content
ŽIVJETI SAMOSTALNO

Centar za kulturne djelatnosti proveo je kampanju projekta „Živjeti samostalno“ uz financijsku potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike tijekom 2020. godine. Kampanja je usmjerena na mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji izlaze iz svih oblika sustava te se osamostaljuju.

Animacije „Vođenje osobnih financija“ te „Kako kuhati zdravo i jeftino“ podijeljene su na društvenim mrežama udruge te poslane Centrima za pružanje usluga u zajednici i udrugama koje rade s mladima u RH.

Kampanja je na Facebook stranci udruge dosegla preko 20 000 pregleda.

Animacije su namijenjene mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a navršavaju 18 godina te uskoro izlaze iz sustava skrbi. Animacija omogućuju stjecanje praktičnih znanja o vještinama potrebnima  za uspješno samostalno življenje te daju savjete i svim ostalim mladima koji se osamostaljuju, bilo da se radi o samostalnom životu zbog preseljenja u drugi grad zbog nastavka školovanja ili jednostavno započinju samostalan život u kojem ovise o vlastitim prihodima te brinu o kućanstvu.

Evo što se može učiniti kako bi smanjili svoje troškove:

Možete smanjiti troškove hrane tako da se planiraju obroci, kupuje sezonsko voće i povrće, odlazi u trgovine organizirano s popisom za kupnju te da se kupuje veća pakiranja. Troškove odjeće možete smanjiti tako da se prate rasprodaje, kupuje na buvljacima ili dućanima polovne odjeće te da ne kupujete impulzivno. Troškove prijevoza možete smanjiti tako da koristite javni prijevoz, bicikl, dijelite automobil ili pješačite.

50/20/30 pravilo glasi: 50 posto plaće odvojite za nužne životne troškove poput hrane, stanovanja i odjeće. 20 posto plaće odvojite za štednju, za ostvarenje svojih financijskih ciljeva, stvaranje fonda za nepredvidive situacije i mirovinu. 30 posto plaće ostaje za promjenjive troškove poput izlazaka i putovanja.

Pod zdravom prehranom smatra se konzumiranje nutricionistički vrijednih namirnica iz svih skupina hrane u preporučenim količinama. Planiranje dnevnih obroka štedi vrijeme, novac i čuva zdravlje. Prvi korak za zdraviju prehranu je odlazak u tjednu kupovinu i osmišljavanje tjednog plana prehrane. Korisno je kuhati nekoliko puta tjedno te zamrznuti hranu za ostale dane u tjednu. Također, važno je organizirati svoju ostavu, zamrzivač i opskrbiti se svježom, suhom i smrznutom hranom svih skupina namirnica.

#Živjetisamostalno