Home » ŽIVJETI SAMOSTALNO

Centar za kulturne djelatnosti provodio je projekt „Živjeti samostalno“ uz financijsku potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike od prosinca 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine. Projekt je bio usmjeren na mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji izlaze iz svih oblika sustava te se osamostaljuju.

U Hrvatskoj je oko 1450 djece koja odrastaju u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U ustanovama borave do završetka srednje škole, kada na neko vrijeme odlaze u „stambenu zajednicu“ te nakon toga, bez pomoći obitelji, novca i zaposlenja, moraju početi samostalan život i u vrlo nježnoj dobi suočiti se s nizom egzistencijalnih pitanja, s kakvima se i većina odraslih teško nosi. Otprilike 90 mladih godišnje izlazi i sustava skrbi te započinje samostalan život. U dobi su između 18 i 20 godina, obično imaju završene stručne trogodišnje ili četverogodišnje škole. Dio ih je teško zapošljiv zbog neadekvatnog srednjoškolskog obrazovanja. Zbog dugotrajnog boravka u institucijama gdje su dobivali kompletnu skrb, većina ne zna upravljati osobnim financijama, održavati kuću i jeftino se hraniti kuhajući.

U sklopu projekta izrađene su dvije videoanimacije:

Vođenje osobnih financija

Kako kuhati zdravo i jeftino

Ove animacije namijenjene su mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a navršavaju 18 godina te uskoro izlaze iz sustava skrbi. Također, animacije omogućuju stjecanje praktičnih znanja o vještinama potrebnima  za uspješno samostalno življenje. Videoanimacije prenose kratke i jasne poruke o upravljanju osobnim financijama – kućnim budžetom i ekonomičnoj prehrani u samostalnom kućanstvu. Ovim putem mogu na zabavan i lako razumljiv način usvojiti osnove potrebne za organizaciju svakodnevice te održavanje financijske stabilnosti i neovisnosti što su uz zaposlenje najvažnije stavke za vođenje uspješnog samostalnog života.