skip to Main Content
Active citizens fund logo
Video info kutak za tražitelje azila

U sklopu projekta na farsi i paštu jezik prevedi se 6 video spotova na teme:

  • opće informacije
  • pravno savjetovanje, smještaj i svakodnevni život
  • zdravstvena zaštita
  • obrazovanje
  • obveza poštivanja zakonskog okvira
  • kulturna obilježja u lokalnoj zajednici.

 

„Projekt Video info kutak za tražitelje azila-afganistanska verzija je podržan sa 5.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.“

VIDEO INFO KUTAK ZA TRAŽITELJE AZILA- AFGANISTANSKA VERZIJA

Centar za kulturne djelatnosti provodi projekt Video info kutak za tražitelje azila uz financijsku potporu Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Projekt se provodi od 15. listopada 2021. godine do 14. ožujka 2022. godine.

Cilj projekta je kroz 6 videospotova tražitelje azila, azilante te strance pod privremenom ili supsidijarnom zaštitom, ali i općenito strane državljane iz Afganistana u Republici Hrvatskoj, informirati o pravima, obvezama i običajima naše zemlje.

Video info kutak za tražitelje azila – afganistanska verzija nastavak je projekta koji je prije nekoliko godina proveden za sirijske tražitelje azila. Na webu postoji već šest videa s osnovnim informacijama za tražitelje azila na arapskom jeziku. Sada ćemo tim video spotovima pridružiti titlove na farsi i paštu jeziku kako bi se Afganistanke i Afganistanci mogli informirati o uvjetima dobivanja azila i života u Hrvatskoj ma gdje se nalazili.

Projekt će potaknuti i hrvatske OCD-e da peticijom i javnom kampanjom pokušaju uvjeriti Vladu RH da promijeni svoje stavove prema imigraciji Afganistanki i Afganistanaca te da osigura azil za više od 20 osoba. Važno je ponovno otvoriti javnu diskusiju o solidarnosti, borbi protiv diskriminacije i govora mržnje.

Peticijom apeliramo na Vladu RH i Hrvatski sabor:

  • da prihvati Afganistanke i Afganistance iz Ukrajine i osigura im iste smještajne uvjete kao i Ukrajinkama i Ukrajincima te im omogući da steknu status tražitelja/ice azila
  • da im se status azilanta/ice odobri u razumnom roku od maksimalno šest mjeseci kako bi mogli ostvariti pravo na zapošljavanje.
6 VIDEOSPOTOVA

Video spotove pogledajte na našem YouTube kanalu.

Pozivamo sve strane državljane s područja Afganistana da posjete poveznice na kojima se mogu informirati o pravima i obvezama tijekom boravka u Republici Hrvatskoj.

Za besplatnu pravnu pomoć obratite se Pravnoj klinici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za pomoć i podršku obratite se Isusovačkoj službi za izbjeglice Hrvatska.

EASO – European asylum support office je agencija Europske unije na čijim stranicama na engleskom možete pronaći sve informacije za podršku tražiteljima azila na području Europske unije.

POVEZANE OBJAVE

Video Info Corner for Asylum seekers (Farsi language) As a part of the project, 6 videos were made containing the necessary information for asylum seekers and…

Video Info Corner for Asylum seekers (Pashto language) As a part of the project, 6 videos were made containing the necessary information for asylum seekers and…

Pogledajte 6 video spotova snimljenih u sklopu projekta Video info kutak za tražitelje azila. Projekt se provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i…