skip to Main Content
Projekt 'Živjeti samostalno'

Projekt je proveden od prosinca 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine uz potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

ŽIVJETI SAMOSTALNO

Centar za kulturne djelatnosti provodio je projekt „Živjeti samostalno“ uz financijsku potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike od prosinca 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine. Projekt je bio usmjeren na mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji izlaze iz svih oblika sustava te se osamostaljuju.

U Hrvatskoj je oko 1450 djece koja odrastaju u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U ustanovama borave do završetka srednje škole, kada na neko vrijeme odlaze u „stambenu zajednicu“ te nakon toga, bez pomoći obitelji, novca i zaposlenja, moraju početi samostalan život i u vrlo nježnoj dobi suočiti se s nizom egzistencijalnih pitanja, s kakvima se i većina odraslih teško nosi. Otprilike 90 mladih godišnje izlazi i sustava skrbi te započinje samostalan život. U dobi su između 18 i 20 godina, obično imaju završene stručne trogodišnje ili četverogodišnje škole. Dio ih je teško zapošljiv zbog neadekvatnog srednjoškolskog obrazovanja. Zbog dugotrajnog boravka u institucijama gdje su dobivali kompletnu skrb, većina ne zna upravljati osobnim financijama, održavati kuću i jeftino se hraniti kuhajući.

U sklopu projekta izrađene su dvije videoanimacije: „Vođenje osobnih financija“ i „Kako kuhati zdravo i jeftino“.

ANIMACIJE

Ove animacije namijenjene su mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a navršavaju 18 godina te uskoro izlaze iz sustava skrbi. Također, animacije omogućuju stjecanje praktičnih znanja o vještinama potrebnima za uspješno samostalno življenje. Videoanimacije prenose kratke i jasne poruke o upravljanju osobnim financijama – kućnim budžetom i ekonomičnoj prehrani u samostalnom kućanstvu.

Ovim putem mogu na zabavan i lako razumljiv način usvojiti osnove potrebne za organizaciju svakodnevice te održavanje financijske stabilnosti i neovisnosti što su uz zaposlenje najvažnije stavke za vođenje uspješnog samostalnog života.

POVEZANE OBJAVE

Centar za kulturne djelatnosti proveo je kampanju projekta „Živjeti samostalno“ uz financijsku potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike tijekom 2020. godine. Kampanja je usmjerena…