skip to Main Content
POTPISIVANJE UGOVORA – PRAVILO ZLATNOG SATA I HRT

Centar za kulturne djelatnosti potpisuje ugovor s Hrvatskom radio televizijom za ulaganje u proizvodnju i  korištenje dokumentarnog filma radnog naslova „PRAVILO ZLATNOG SATA”, prema scenariju Tomice Bajsića i režiji Ivone Juke u trajanju od 52 minute. Film će prema odobrenom scenariju biti snimljen i isporučen do 1. veljače 2023. godine.

Dokumentarni film priča o vojnom medicinskom sanitetu koji je zbrinjavao ranjenike tijekom Domovinskog rata s prve crte bojišnice. Da bi spasili ranjenike, liječnici su organizirali puteve evakuacije i prihvata ranjenika u roku kojeg struka naziva pravilo zlatnog sata. Formirane su posebne kirurško – anesteziološke ekipe od dragovoljaca koji su improvizirali prihvatne jedinice na samoj prvoj crti. Većina ih je izložila svoje živote opasnosti jer su djelovali na ratištu, ili u dometu neprijateljske artiljerije. Poput vojnika u borbi, i oni su nerijetko gledali smrti u oči, zato su podjednako zaslužni za obranu republike Hrvatske i ponosno nose status branitelja. Ipak, ostali su zapostavljeni.

Dokumentarni film se proizvodi u sklopu društveno poduzetničkih aktivnosti Centra za kulturne djelatnosti sukladno ESF projektu POP UP poduzetnik.