skip to Main Content
UPOZNAJTE VODITELJA RADIONICE GLAZBENE PRODUKCIJE

Vladimir Vrljić Ankin rođen je 1950. godine u Garčinu kraj Slavonskog Broda. Osnovnu školu započinje u Rijeci, a nastavlja i završava u Sinju. Od 1965. do 1970. godine školuje se u sjemeništu Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Od 1971. do 1976. studira hrvatski jezik i književnost, te filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

1978. godine počinje učiti slikarstvo u ateljeu prof. Vilima Svečnjaka, te se nakon tri godine osamostaljuje. 1980. godine postaje članom ZUH-a. Od 1984. do 1985. studijski putuje i boravi u Francuskoj, gdje izlaže samostalno i grupno. 1991. godine objavljuje grafičku mapu Drinske elegije, te postaje članom HDLU-a. 1999. godine u izdanju Matice hrvatske objavljena mu je monografija.

Godinama je Ankin tražio načina kako da izrazi svoje shvaćanje svijeta koje izražava rečenicom: “život mi nije imetak, nego sklad kojeg mi je posudio svemir”. Najčešći motivi njegovih slika su aktovi, portreti, autoportreti, mrtva priroda, pejzaži, prizori morskih pučina i obzora. Također, Ankine slike imaju visoku razinu reinterpretativne svježine koja je utjelovljena u snažnoj ekspresivnoj gesti s uravnoteženim odnosom boja.

Priredio je šezdesetak samostalnih izložbi i izlagao na brojnim skupnim izložbama. Samostalno je izlagao u Sinju, Zagrebu, Splitu, Resniku, Radencima, Zadru, Francuska ( Annecy, Seynod, Thonon, Nernier ), Krapini, Herceg-Novom, Križevcima, Šibeniku, Slavonskom Brodu, Omišu, Švicarskoj ( Neu St. Johann ), Dubrovniku, Ljubuškom, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Vukovaru, Stubičkim Toplicama, i dr. Danas živi i radi u Zagrebu.