skip to Main Content
“SAMI U KUĆI” OVOG BOŽIĆA

Centar za kulturne djelatnosti (CKD) provodi kampanju „Sami u kući“ u sklopu projekta financiranog iz područja socijalnog i humanitarnog značenja Grada Zagreba za 2020. godinu.

Ovom kampanjom želimo potaknuti građane Grada Zagreba da na kreativne načine uključe svoje bližnje i starije u proslavu nadolazećih božićnih blagdana poštujući pritom sve epidemiološke mjere kako bi naši stariji ostali zaštićeni i sigurni.

Osobe starije životne dobi najranjivija su skupina u vrijeme pandemije virusom COVID-19 i ove će godine imati najusamljeniji Božić dosad. Mnogi od njih će ove blagdane provesti sami u kući, a na nama je da ih što više uključimo te da im  svakodnevne vesele blagdanske aktivnosti ispune ovo usamljeno vrijeme kada su obitelji inače na okupu i zajedno se vesele.”

– izjavili su Tomislav Goleš Babić, kreativni producent u CKD-u i Andreja Rukavina, voditeljica projekata u CKD-u.


Na društvenim mrežama CKD-a možete pronaći kratke savjete i ideje kako pomoći osobama starije životne dobi da ovog neobičnog Božića ne budu sami u kući.

Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

Ovog Božića oni su sami u kući

KAKO UKLJUČITI OSOBE STARIJE ŽIVOTNE DOBI U VESELE BLAGDANSKE AKTIVNOSTI

1. Starije osobe vole razgovarati. Izradite raspored. Svaki dan u blagdansko vrijeme neka jedan član obitelji nazove vašeg starijeg člana i posluša neku priču iz davnina. Možda je to priča iz mladih dana, ili prvi koraci unuka. Možda se radi o zajedničkom slavlju prošlog Božića. Stariji vole oživljavati uspomene, i ovo je pravo vrijeme da ih poslušamo.

2. Sigurno se sjećate nekog ručka ili kolača kojeg ste obožavali kod bake i djeda. Nazovite ih. Saznajte recept. Zamolite baku da vam pripremi baš taj kolač, kiflice ili pogaču, a vi joj kupite i dostavite sve potrebne namirnice. Ili, ako ona to ne može, ispecite ga vi i ostavite baki pred vratima s toplom porukom, pismom ili fotografijom na kojoj se vidi da ste koristili njenu pregaču, alat ili nešto slično.

3. Bake i djedovi vole uspomene. Poklonite im kalendar za 2021. godinu s vašim fotografijama. Djed Mraz nije jedini kojemu unučad može napisati pismo. Pošaljite pismo bakama i djedovima, uokvirite obiteljsku fotografiju, izradite foto album ili foto knjigu. U par klikova savršen poklon može biti na njihovoj adresi.

4. Ako su vaši stariji korisnici doma za starije osobe, kontaktirajte domove. Informirajte se o vrsti poklona kojeg im smijete dostaviti. Novi mobilni uređaj  ili tablet kojeg ste pripremili za jednostavno korištenje može biti najbolji način da ih uključite u ukrašavanje bora putem video poziva. Ako će zajedno kititi bor u domu, možete im pokloniti personalizirane kuglice s toplom porukom ili obiteljskom fotografijom. Možete i s unucima izraditi kuglice od papira. Crteži najmanjih često su najljepši dar.

5. Razmislite o životnom iskustvu kojeg imaju vaši stariji, njihovim interesima,  hobijima i poslu kojim su se bavili. Poklonite im glazbu koju vole slušati, vunu za pletenje, slikarsko platno i boje, pretplatu na časopis ili knjigu koja će ih zanimati.

Ovog Božića oni su sami u kući