skip to Main Content
POTPIŠI PETICIJU: JEDNAKI UVJETI ZA SVE IZBJEGLICE

Dragi/e,

U novoj globalnoj krizi opet svjedočimo istim postupcima. Sve osobe koje se žele skloniti od rata nisu iste. Naime, Ukrajinke i Ukrajinci efikasno dobivaju status izbjeglice s EU garancijom o nesmetanom ostanku u trajanju od tri godine i mogućnošću zapošljavanja što snažno podržavamo. Za razliku od njih, Afganistanci i Afganistanke ne mogu legalno ući u zemlju, a kad ulaze „nelegalno“ izloženi su maltretiranju na granici i push backovima čemu se snažno protivimo.

Prema posljednjim informacijama, u Ukrajini se nalazi stotinjak izbjeglica iz Afganistana koji su tamo stigli nakon pada Kabula. Zapeli su u Ukrajini jer ne mogu na područje EU-a bez vize. Stoga tražimo od Vlade RH da prihvati Afganistance i Afganistanke koji se nalaze u Ukrajini pod gotovo istim uvjetima kao i Ukrajinke i Ukrajince (isti smještaj, rješavanje statusa azilanta u roku od 6 mjeseci stoga i mogućnost zapošljavanja).

Peticiju potpišite na sljedećem linku:

https://www.peticijeonline.com/jednaki_uvjeti_za_sve_izbjeglice

S obzirom na hitnost, molimo vas da peticiju potpišete do utorka, 8. ožujka 2022. do 12 sati kako bismo je mogli poslati Vladi RH i svim zastupnicima i zastupnicama Sabora. Isto tako, molimo vas da u komentare upišete organizaciju u čije ime  potpisujete peticiju.

Hvala unaprijed, stvarno je dosta dvostrukih mjerila i standarda za osobe u istoj nevolji.

Peticija je omogućena financijskom podrškom Isanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Sadržaj peticije isključiva je odgovornost Centra za kulturne djelatnosti i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.