skip to Main Content
ONLINE TEČAJ PLESA ZA STARIJE OD 55 GODINA

U prosincu i siječnju, u organizaciji Centra za kulturne djelatnosti, te u sklopu projekta „Kulturna re-generacija“, održavat će se online Zoom tečaj plesa „Plešem, dakle živim“, namijenjen osobama s navršenih 55 godina. Ovaj strukturiran, siguran, nježan, uključiv i ugodan baletni program uključuje starije odrasle osobe u smislenu plesnu aktivnost koja koristi tjelesnom, kognitivnom i cjelokupnom zdravlju. Polaznici će se sastajati u virtualnom prostoru te raditi na povećanju mišićnog tonusa, snage i fleksibilnosti centra tijela, izgradnji gustoće kostiju, postizanju finijeg držanja i hoda, poboljšanju koordinacije, ravnoteže, pamćenja i mentalne oštrine te postizanju boljeg samoizražavanja i osjećaja za glazbu.

Tečaj plesa održavat će se kroz 12 susreta u trajanju od 90 minuta. Prva grupa će s radom početi 20. prosinca u 11 sati, a druga grupa će početi u siječnju 2022. godine.

Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete putem obrasca: https://forms.gle/qrNNnfh1eJLUro1HA

Program je osmišljen tako da polaznicima pruži temeljno razumijevanje osnovne baletne terminologije, glavnih principa baletne tehnike – držanja i postave tijela, stabilnosti centra tijela, okretanja prema van (rotacija nogu i stopala prema van), raspodjele težine (stav), te protezanja i protuteže, kao i položaja stopala i ruku, artikulacije stopala, port de bras (pokreti ruku, glave i gornjeg dijela trupa), osnovnih koraka i pokreta, jednostavnog sekvenciranja te umjetnost i muzikalnost.

 

Voditelji tečaja su Duilio Ingraffia i Maja Drobac.

Duilio Ingraffia je nakon završetka školovanja u baletnoj školi Balletto di Roma diplomirao na Baletnoj školi Rimske opere. Radio je kao solist u nekoliko talijanskih baletnih trupa među kojima su Astra Roma Ballet, Balletto di Milano, Jas Art Company, Balletto di Roma, Arena di Verona, Teatro dell’ Opera di Roma, nastupajući u klasičnim i suvremenim baletima te opernim produkcijama renomiranih talijanskih i međunarodnih koreografa i redatelja. Postaje članom baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je izvodio glavne naslove klasičnog, neoklasičnog i suvremenog baletnog repertoara kao član ansambla i kao solist manjih uloga. Surađuje s Nacionalnim moravsko-šleskim kazalištem u Ostravi kao asistent koreografa u baletnoj produkciji Coppelia Giorgia Madie. Gostujući je učitelj i korepetitor u Opernom kazalištu Krakow, Nacionalno moravsko-šleskom kazalištu u Ostravi i Moravskom kazalištu u Olomoucu. Trenutno sudjeluje na mnogim baletnim događanjima kao slobodni umjetnik i aktivno surađuje kao asistent koreografa za baletne produkcije diljem Europe te kao gostujući predavač u različitim baletnim školama u Italiji i Hrvatskoj. Duilio Ingraffia vodit će prvih šest susreta prve grupe.

Maja Drobac pohađala je Školu suvremenog plesa Ane Maletić i Školu za klasični balet u Zagrebu, a diplomirala je suvremeni ples na akademiji u Amsterdamu (Amsterdamse Hoogelschool voor de Kunsten – AHK – smjer izvođača) i klasični indijski ples i glazbu u Kerali, Indija (Bhaskara College of Fine Arts – smjer bharatanatjam i karnatik glazba). Nakon toga godinama je plesala i naučavala daljnju bharatanatjam praksu pod vodstvom gurua Smt. Dr. Lalithe Srinivasan u Bangaloreu (Nupura School of Bharatanatyam). U Indiji je četiri godine plesala u Yana Lewis Dance Company (YLDC), kompaniji klasičnog baleta, gdje je i tri godine predavala klasični balet na akademiji – Yana Lewis Dance Acadamy (YLDA). Od 2015. do 2020. predavala je suvremeni ples u Umjetničkoj plesnoj školi Silvije Hercigonje u Zagrebu. Autorica je mnogih plesnih predstava (Vjeverice na juriš, Vjeverice uzvraćaju udarac, Silent Killer, BOX (killing kuguar), OSTATCI / sjećanja, LADA, Pala s konja na glavu i ozlijedila leđa, itd.), a predavala je klasični balet, suvremeni ples i bharatanatjam u mnogim plesnim školama i plesnim studijima u Hrvatskoj i svijetu (Danzart Ballet Studio, Plesni centar TALA, Zagrebački plesni centar, Zagrebački plesni ansambl, Studio za suvremeni ples, Akademija dramskih umjetnosti, The Active Factor Theatre Company, Nritarutya Dance Company, EKSscena, Umjetnička akademija u Osijeku, HNK Osijek, Codarts University of the Arts, itd.). Maja Drobac vodit će drugih šest susreta prve grupe te svih dvanaest susreta druge grupe.

Osim računala ili pametnog telefona i stabilne internetske veze, za sudjelovanje će vam trebati samo prostor koji će vam omogućiti dovoljno mjesta za ples. Malo razmaknite namještaj i prijavite se. Za ples nikad nije kasno!

Projekt „Kulturna re-generacija“ provodi Centar za kulturne djelatnosti u partnerstvu s Otvorenom medijskom grupacijom, sufinancirala ga je Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. 2020. (poziv Umjetnost i kultura online) u ukupnom bespovratnom iznosu od 462.672,00 kn, od čega 393.271,20 kn predstavlja sredstva Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.