skip to Main Content
Mladi i čitalačke navike

Neka i knjiga nađe mjesto pod vašim borom!

Predlažemo neke od sljedećih naslova za djecu i mlade:

1.VELJKO BARBIERI “KUHARICA ZA MALE ČAROBNJAKE”: Veljko Barbieri, poznati hrvatski književnik i zaljubljenik u dobru hranu, napisao je zanimljive priče o hrani iz raznih dijelova svijeta. Obogatio ih je biranim receptima (među kojima su, primjerice, krumpiri gospodara Sunca, makaruni Marka Pola, tartufi i gljive za patuljke i divove te astečka puretina oholog cara) koji će male gurmane pretvoriti u uspješne obiteljske chefove. Ovu bajkovitu knjigu koja vješto zbližava čari kuhanja i pripovijedanja prekrasno je ilustrirala nadarena hrvatska ilustratorica Ana Salopek.

2. NEIL PACKER: “JEDAN I JEDINSTVEN”: Poznajete li djecu i odrasle koji vole sakupljati lijepe predmete i fascinirani su razvrstavanjem pojmova i stvari u kategorije? Sve im je uvijek savršeno posloženo – točno na pravom mjestu. Packer nas u ovoj knjizi podsjeća na to da kategorije koje osmišljavamo ne mogu biti savršene. „Premda je razvrstavanje korisno i zanimljivo, često je podjednako važno to i ne činiti. Kreativnost nije uvijek uredna, a katkad i nered može biti lijep”, poručuje autor knjige koja će čitateljima priuštiti godine ugodnog čitanja.

3. MLADEN KOPJAR “PETRIN PIN” : Petrin PIN zbirka je priča i pripovijetki za tinejdžere, generaciju koja je odrasla s digitalnom tehnologijom, a katkad i posve zarasla u nju. U naslovnoj je priči PIN šifra koju mora odgonetnuti dječak Jan ne bi li osvojio srce vršnjakinje Petre, suzdržane amaterske fotografkinje. I u drugim Kopjarovim pričama, gusto protkanim humorom, ljubav se često pojavljuje kao okosnica fabule. Pritom kraj ne mora uvijek biti sretan, već je ovisan o hormonalnim plimnim strujama mladih junaka. Njihovi životi uronjeni su u društvene mreže i isprepleteni komunikacijskim aplikacijama, no osjećaji im, dakako, nisu nimalo virtualni. I premda su mladalačke euforije i razočaranja prebačeni na zaslone mobitela, oni istinski ispiti zrelosti i dalje se mogu položiti samo plesanjem bečkog valcera uz kloparanje čeličnih željezničkih kotača.

4. MICHAEL POORE “DESET TISUĆA ŽIVOTA” : Deset tisuća života posve je iznimno djelo u žanru fantastike. Njegov autor, Michael Poore, stvorio je čarobnu priču o ljubavi i odanosti, o životu i vječnosti, o smrti i ponovnom rađanju. Teško je i zamisliti da priča koja govori o umiranju može biti tako ležerno ispričana i toliko prožeta finim, nenametljivim humorom. A upravo je to uspjelo Pooreu.
U središtu romana je Milo, najstarija i najmudrija duša, koji se reinkarnirao 9995 puta. Preostalo mu je još samo pet života kako bi dosegnuo savršenstvo i zaslužio svoje mjesto u kozmičkoj Nadduši. Ako ne uspije, čeka ga ništavilo, a njegova duša »bit će ukinuta kao što ukinu dosadnu televizijsku emisiju«. A Milo želi samo jedno – biti vječno u zagrljaju svoje ljubavi Suzie, koja utjelovljuje Smrt. Suzie je njegova ljubavnica tijekom bezbrojnih boravaka u zagrobnom životu, ali upravo ona dolazi po njega svaki put kada okonča jedan život

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija.

www.strukturnifondovi.hr

www.esf.hr