skip to Main Content
AKTIVNOSTI PROJEKTA KULTURNA RE-GENERACIJA

ZAJEDNIČKO ČITANJE

Aktivnosti književnog klub „Zajedničko čitanje“ odvijaju se tijekom deset mjeseci, od travnja 2021. do siječnja 2022. Članovi se sastaju jednom mjesečno u virtualnom prostoru i pod stručnim vodstvom razgovaraju o knjizi koju su pročitali. Članovi i članice kluba imaju priliku birati knjige o kojima zatim razgovaraju na konstruktivan način i uz to se dobro zabavljaju u društvu osoba s kojima dijele slične interese.

Književni klub „Zajedničko čitanje“ je jednonaslovni (tzv. single-title) klub u kojem svi članovi istodobno čitaju isti naslov što omogućuje dublje razgovore, propituju se detalji, otvaraju nova pitanja, unose osobni doživljaji i različite interpretacije.

Voditeljica kluba je Mica Mladineo Desnica, profesorica engleskog jezika i književnosti i talijanskog jezika i književnosti u mirovini.

Književni klub sastaje se jednom mjesečno, svakog posljednjeg ponedjeljka u mjesecu, od 18 sati do 20 sati.

Još se uvijek moguće priključiti ispunjavanjem prijavnice: https://forms.gle/UPEDa3PC6cC3cwf87

SJEĆAM SE I PIŠEM

Webinar kreativnog pisanja namijenjen je dokumentiranju sjećanja u sklopu kojeg sudionici stječu vještine pisanja. Na jesen će se paralelno održati dva ciklusa webinara u trajanju tri mjeseca, a svaki pojedini ciklus imat će šest sastanaka.

Voditeljica webinara je Aida Bagić koja je diplomirala opću lingvistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala političke znanosti na Sveučilištu Massachusetts, u Amherstu, SAD. Objavila je zbirke pjesama „Ako se zovem Sylvia“ (Aora 2007.), „Tijela su laka meta“ (Mala zvona 2014.) i „Nizvodno, rijekama“ (Treći trg 2019.) te kratkih proza „Znam li ja gdje živim“ (Zoro 2012., DPKM 2019.). Pjesme su joj prevedene na njemački, engleski, poljski i slovenski, a nekoliko je uvršteno u „Antologiju jutra poezije“ (2010.) i antologiju suvremene europske lezbijske poezije „Brez besed ji sledim“ (ŠKUC 2015.)  Sudjelovala je u pokretanju i radu niza feminističkih i mirovnih inicijativa.

PLEŠEM, DAKLE ŽIVIM

Tečaj suvremenog plesa prilagođen osobama s navršenih 55 godina. Održava se jednom tjedno kroz period od tri mjeseca. Jedan ciklus ima 12 događanja.

Voditeljica tečaja je Irene Kuzatko. Rođena u Caracasu u Venezueli, dijete je hrvatskih roditelja. Počela je plesati u dobi od 3 godine. Trenirala je s najuglednijim učiteljima baleta u Venezueli. Kao tinejdžerica se potpuno posvetila baletu, no s 18 godina odlučila se baviti drugim interesima i završila diplomski studij pisanog i usmenog prevođenja sa španjolskim, engleskim i francuskim radnim jezicima na Središnjem sveučilištu u Venezueli. Poslije je dobila još jednu diplomu (summa cum laude), ovog puta kao odvjetnik na istom sveučilištu, završivši 2 magisterija – iz obiteljskog prava i iz građanskog procesnog prava. Ipak, u tijeku studija te prevoditeljske i odvjetničke karijere njezina ljubav i entuzijazam prema plesu nisu nestali pa je uspjela uskladiti karijeru s baletnim treninzima te poučavati balet i jazz dance djeci i tinejdžerima više od 15 godina. Godine 2012. odlučila se preseliti u Zagreb i ostvariti svoj san: voditi plesni studio i vratiti sjaj svom briljantnom iskustvu poučavanja baleta te ostvariti svoju želju – učiniti čaroliju plesa dostupnu svima.

Polaznici će na ovome tečaju plesa razviti svoju opću fizičku kondiciju, razviti ljubav prema plesu te će se, što je najvažnije, i dobro zabaviti te steći nova prijateljstva.

CRNO-BIJELO U BOJAMA

U sklopu radionice likovnog izražavanja „Crno-bijelo u bojama“, polaznici se sastaju šest puta u virtualnom prostoru i pod stručnim vodstvom razvijaju svoje likovne sposobnosti i izražavanje. Polaznici pritom koristite različite slikarske tehnike te imaju priliku na konstruktivan način dobiti kritike i savjete za svoj rad i uz to se dobro zabaviti.

Voditelj radionice je Vladimir Vrljić Ankin, suvremeni hrvatski likovni umjetnik koji iza sebe ima više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a posljednjih 13 godina vodi likovne radionice za djecu, omladinu i starije. Od 1980. godine član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a od 1991. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. U izdanju Matice hrvatske, 1999. godine objavljena je monografija o njegovom životu i umjetničkom radu. Osim teorijskog dijela, teme koje obrađuje na radionici uključuju crtanje ugljenom, postavljanje kompozicije, slikanje akrilnim bojama te tehnike slikanja na papiru i platnu.

Prvi ciklus radionica održavao se od 16. lipnja 2021. do 21. srpnja 2021., a sastanci su bili svake srijede od 18 sati do 20 sati i 30 minuta. Drugi ciklus radionica održat će se na jesen.