Home » Novosti » Vođenje osobnih financija

Centar za kulturne djelatnosti provodi projekt „Živjeti samostalno“ uz financijsku potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike od prosinca 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine. Projekt je usmjeren na mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji izlaze iz svih oblika sustava te se osamostaljuju.

U sklopu projekta je izrađena animacija „Vođenje osobnih financija“ Ova animacija je namijenjena mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a navršavaju 18 godina te uskoro izlaze iz sustava skrbi. Animacija omogućuju stjecanje praktičnih znanja o vještinama potrebnima  za uspješno samostalno življenje.

Proračun je financijski plan svih prihoda i troškova u određenom budućem vremenu, mjesecu ili godini. Za njegovu izradu treba pratiti i bilježiti sve prihode i troškove kako se dobila prava slika potrošnje. Drugi korak izrade osobnog proračuna je zbrajanje vlastitih troškova. Postoje dvije vrste troškova: stalni i promjenjivi. Stalni su najčešće ugovoreni i ne mijenjaju se poput režija i najma stana, a promjenljivi se mogu mijenjati, poput kupnje odjeće i obuće. Cilj proračuna je da primanja budu veća od troškova. 

Evo što se može učiniti kako bi smanjili svoje troškove:

Možete smanjiti troškove hrane tako da se planiraju obroci, kupuje sezonsko voće i povrće, odlazi u trgovine organizirano s popisom za kupnju te da se kupuje veća pakiranja. Troškove odjeće možete smanjiti tako da se prate rasprodaje, kupuje na buvljacima ili dućanima polovne odjeće te da ne kupujete impulzivno. Troškove prijevoza možete smanjiti tako da koristite javni prijevoz, bicikl, dijelite automobil ili pješačite.

50/20/30 pravilo glasi: 50 posto plaće odvojite za nužne životne troškove poput hrane, stanovanja i odjeće. 20 posto plaće odvojite za štednju, za ostvarenje svojih financijskih ciljeva, stvaranje fonda za nepredvidive situacije i mirovinu. 30 posto plaće ostaje za promjenjive troškove poput izlazaka i putovanja.