Home » Novosti » [TATA OD FORMATA] Uloga oca u ranom razvoju djeteta

Centar za kulturne djelatnosti provodi projekt pod nazivom „Tata od formata“ koji je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu projekta objavljujemo seriju članaka o roditeljskoj ulozi i položaju očeva u Hrvatskoj.

U prethodnom članku smo se dotakli teme promijenjene uloge oca u suvremenoj obitelji. Pretpostavke o strogom i odsutnom ocu koji je isključivo hranitelj obitelj te brižnoj majki koja je posvećena isključivo obiteljskom životu više ne vrijede u kontekstu današnjeg društva. Položaj žena i muškaraca je sve ravnopravniji u društvu u pogledu karijere i obitelji te u skladu s tim muškarci sada preuzimaju nove uloge.

Istraživanja naglašavaju važnost prisutnosti i aktivne uloge oca u ranom razvoju djeteta pogotovo tijekom prvih 30 mjeseci života. Pokazuje se kako su intelektualne vještine veće u djece čiji su očevi uključeni u igru s njima od najranijih dana. Utjecaji očeva bavljenja djetetom očiti su u kasnom djetinjstvu, adolescenciji i odrasloj dobi kad se očevi njima više i ne bave. Rezultati različitih istraživanja djece čiji su intenzivno sudjelovali u njihovom odgoju, upućuju na povećane kognitivne i socijalne sposobnosti te djece, izraženiju empatiju, smanjenu sklonost stereotipnom razmišljanju o spolovima te bolju emocionalnu samokontrolu. Uloga oca u odgoju djeteta može utjecati i na razvoj govora kod djeteta. Pozitivan odnos između oca i djeteta utječe na uspješan i cjeloviti razvoj djeteta. Također, djeci je potrebna ravnoteža u odnosu autoriteta oca i majke te stila odgoja. Očevo sudjelovanje u djetetovom odgoju pozitivno utječe na funkcioniranje obitelji tako što majci omogućava više slobodnog vremena za vlastite potrebe.