Home » Uncategorized » [TATA OD FORMATA] – Ravnopravno roditeljstvo

Centar za kulturne djelatnosti provodi projekt pod nazivom „Tata od formata“ koji je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu projekta ćemo objavljujemo seriju članaka o roditeljskoj ulozi i položaju očeva u Hrvatskoj.

Centar za kulturne djelatnosti je snimio dokumentarni film pod nazivom „Tata od formata“ gdje su se upravo dotakle teme ravnopravnog roditeljstva, uloge oca u suvremenoj obitelji, osjećaji i emocije očeva koji imaju djecu s poteškoćama i koji su naglo ostali bez svoje djece. Dokumentarni film prikazuje jedinstvena iskustva u očinskoj ulozi, obiteljskim situacijama, usponima i padovima, željama i nadanjima za budućnost svoje obitelji.

„Tata od formata“ naglašava važnost ravnopravnog roditeljstva za cjeloviti razvoj djeteta.

Ravnopravno roditeljstvo omogućuje svakom djetetu da ostvari maksimalno kvalitetnu emocionalnu vezu sa oboje roditelja kroz sve zajedničke aktivnosti u životu djeteta i roditelja. Nadalje, omogućuje svakom djetetu stalni maksimalni kontakt s oboje roditelja u slučaju kad roditelji ne žive u istom kućanstvu ili kad jedan ili oboje roditelja zbog posla duže nisu u mogućnosti biti s djetetom. Također, djetetu je osiguran nesmetan pristup široj obitelji svakog roditelja te je svakom roditelju nesmetan pristup svim aspektima života djeteta. Roditelje se ne stereotipizira po rodnom kriteriju te se omogućuje roditeljima ravnopravno ostvarivanje prava i obaveza s obzirom na roditeljsku ulogu i na djecu. Ove pretpostavke se temelje na mnoštvu vanjskih kriterija i društvenih čimbenika počevši od rada ženskih udruga koje potiču žene na stjecanje obrazovanja i ekonomsku samostalnost, sve je više i majki koje rade izvan kuće, kao što su prije većinom radili očevi. Više otac nije onaj koji sam zarađuje niti majka nije ona koja sama skrbi za dom i djecu. Time oboje roditelja ima više mogućnosti baviti se odgojem djeteta, što je prvenstveno dobro za dijete. Nadalje, relevantna znanstvena istraživanja u posljednjih nekoliko desetljeća naglašavaju ravnopravno roditeljstvo, dostupnost i trajnu uključenost oba roditelja u život djeteta te sposobnost roditelja da zajednički donose odluke je ključno za cjeloviti razvoj djece.

Literatura: Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (https://www.ravnopravno-roditeljstvo.com/)