Home » Novosti » [TATA OD FORMATA] – 19.03. DAN OČEVA –Uloga oca u suvremenoj obitelji

Centar za kulturne djelatnosti provodi projekt pod nazivom „Tata od formata“ koji je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U sklopu projekta ćemo objavljujemo seriju članaka o roditeljskoj ulozi i položaju očeva u Hrvatskoj.

Na današnji dan 19.03.2019. se obilježava Dan očeva koji je posvećen slavljenju očinstva i značaju uloge oca za cjeloviti razvoj djeteta. Prvi Dan očeva se proslavio pred više od stoljeća 1910. godine u gradiću Spokane u američkoj saveznoj državi Washington kao pandan Danu žena. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava na blagdan svetog Josipa.

Uloga očeva i muškaraca u društvu se znatno promijenila u današnje vrijeme u odnosu na njihov položaj prošlog stoljeća. U prošlosti je uloga muškaraca najčešće bila društveno definirana kao hranitelja obitelji koji nemaju aktivnu ulogu u odgoju i brizi za djecu. Također, istraživanja su pokazala kako su postojali određeni stereotipi o očevima kao strogim i autoritarnim figurama, dok su majke percipirane isključivo kao kućanice koje svoje živote posvećuju brizi o djeci i obiteljskom životu. U današnje vrijeme situacija se znatno promijenila te su se majčinske i očinske uloge u obitelji izjednačile. Štoviše, percepcija očeva se sada znatno mijenja te oni preuzimaju različite odgovornosti koje su tradicionalno definirane kao majčinske uloge. Stereotipi o muževnosti i ženskosti polagano nestaju te se proširuju i stvaraju nove definicije ovih uloga u društvu. Novija istraživanja (Cvrtnjak, Miljević-Riđički, 2013) pokazuju da kod mlađih muškaraca postoji trend većega uključivanja u život obitelji i bavljenje djecom. Dobiveni podatci pokazuju da se očevi uključuju u niz aktivnosti sa svojom djecom. Možemo zaključiti da se uloga oca mijenja – od tradicionalnoga oca koji se uglavnom brinuo za materijalnu sigurnost obitelji do suvremenoga oca uključenoga u odgoj i brigu o djetetu. Stvaranje ravnopravnijih odnosa majki i očeva u obitelji pridonosi cjelovitom i pozitivnom razvoju djeteta.

Literatura:
Cvrtnjak, Miljević-Riđički, (2013.) „Očevi nekad i danas“, Učiteljski fakultet u Zagrebu.